Koraal logo
Terug naar overzicht

"Omdat een kind met ons gezin meedraait, kom je dichtbij het kind te staan"

Annette is observatieouder voor het Dagcentrum Vroegtijdige Interventie (DVI). Zij neemt een kind voor 6 tot 9 maanden op in haar eigen gezin. Annette vertelt graag wat er zo bijzonder is aan haar werk.

"Ik werk als observatieouder voor het Dagcentrum Vroegtijdige Interventie (DVI). Dit houdt in dat een kind tijdelijk bij ons in huis komt”, legt Annette uit, “meestal voor 6 tot 9 maanden. Dit zijn kinderen die door omstandigheden  erg in de knoei zitten. Waarbij wij zo’n kind kort helpen om op een wat prettiger ontspannend pad te komen voor hun toekomst. Samen met het team van het DVI gaan we observeren wat aan de hand is in de thuissituatie van het kind en wat wenselijk is voor dit kind om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.”

Heel dicht bij een kind  staan maakt mijn werk uniek

“Wij hebben dus tijdelijk een kindje in huis, en dat maakt het werk als observatieouder heel uniek”, vertelt Annette. “Doordat het kind gewoon met ons gezinsleven meedraait, kom je heel dicht bij het kind te staan. Je maakt de ontwikkeling van heel dichtbij mee.”

Als een kind zich ontspant, vrolijk wordt en stapjes maakt, ben ik super trots

“Tijdens mijn werk geniet ik het meest van de aanwezigheid van een klein kind in ons gezin. Vooral als je hem of haar volop ziet genieten van de gewone dingen, zoals spelen en bewegen. Maar ook het samen bezig zijn en te zien hoe het kind zich in de loop van de tijd ontwikkelt, maakt het heel bijzonder. Als een kind zich dan langzaamaan ontspant, vrolijk wordt en daarna kleine stapjes maakt, dan ben ik echt super trots!”

Het loslaten van een kind vind ik soms moeilijk

“Wat ik soms moeilijk vind in mijn werk, is het loslaten van een kind als een observatie erop zit. Als er een goede vervolgplek is, maakt het dat gemakkelijker. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Ik doe dit samen met mijn man en kinderen. En natuurlijk een heel team van het DVI.”