Koraal logo

Grensarbeid

Wanneer je als Koraal-medewerker in het buitenland woont, dan wordt je gezien als grensarbeider. Als grensarbeider krijg je niet alleen te maken met de regels die in Nederland gelden, maar ook met de regels die gelden in jouw woonland.

Als grensarbeider krijg je niet alleen te maken met de regels die in Nederland gelden, maar ook met de regels die gelden in jouw woonland. Hier vind je alle zaken die voor jou van belang zijn in de vorm van een To Do - lijstje. 

 1. Vraag een BSN-nummer aan via de Gemeente Heerlen. Klik voor alle informatie op deze link.
   
 2. Vraag je Uittreksel uit het strafregister model 2 aan in de gemeente waar jij woont.
   
 3. Sluit een zorgverzekering af in Nederland.
  Wij raden je aan om een Basispakket af te sluiten in Nederland wanneer je in België of Duitsland verzekerd bent en daar ook gebruik blijft maken van je eigen huisarts, tandarts etc. 

  Koraal biedt collectiviteitskortingen op een aantal verzekeringen, kijk op onze Zorgvergelijker.
  Je hebt natuurlijk ook de keuze om een zorgverzekering af te sluiten bij een andere aanbieder.
   
 4. In het document 'Voor de eerste keer grensarbeider' van het ACV worden er tal van belangrijke tips gegeven over het aanvragen van een BSN-nummer, sociale verzekeringen, belastingen, ziekte, arbeidsongeschiktheid, etc.
   
 5. Neem contact op met de afdeling P&O als je naast je werk bij Koraal ook in je woonland werkzaam bent. Dit kan namelijk van invloed zijn op de manier waarop je in Nederland en je woonland verzekerd bent voor de sociale verzekeringen. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met de salarisadministratie.


Belastingen

Als je in België woont en inkomen uit Nederland ontvangt, krijg je te maken met 2 landen die belasting over dat inkomen kunnen heffen. België kan belasting heffen omdat je in België woont en Nederland kan belasting heffen omdat je inkomen uit Nederland geniet.

Om te voorkomen dat beide landen over hetzelfde inkomensbestanddeel belasting heffen, hebben België en Nederland onderling afspraken gemaakt.

Meer informatie vind je hier: Belastingdienst


Handige links