Koraal logo
Terug naar overzicht

Jasper Leraar van het Jaar

We hebben een prijswinnaar, en niet zo maar eentje. Zaterdag 4 december won Jasper van der Noordt de nationale titel Leraar van het Jaar 2021 in de categorie 'speciaal onderwijs'. We hebben een kort gesprek met onze winnaar in de klas. Want er wordt gewoon doorgewerkt op Het Brederocollege, ook al is het feest.

Jasper: 'Zaterdag hoorden we na een lange periode van bijna een jaar eindelijk van de jury wie van de drie genomineerden de titel Leraar van het Jaar 2021 zou gaan winnen. Drie sterke kandidaten die eigenlijk onvergelijkbaar zijn. Ook Ron Bouquet, mijn collega op Het Brederocollege, was voor dezelfde prijs genomineerd'. Maar er kan er maar eentje winnen en Jasper won dus de titel Leraar van het Jaar 2021. 'Vanaf het eerste moment was het overweldigend ........ wat een mooie ervaring. Na de prijsuitreiking ben ik naar huis gereden om met mijn gezin Sinterklaas te vieren. De telefoon heb ik toen uitgezet om met de kinderen te genieten. Maar toen ik na een tijdje weer op mijn telefoon keek was die zowat ontploft. Meer dan een uur was ik zoet om alle berichten te lezen, wat een reacties'. 

De leerlingen van het Brederocollege leven heel erg mee. Sommigen hebben live gekeken naar de bekendmaking en anderen hebben het teruggekeken. Jasper: 'Het is mooi om te ervaren hoe ze meeleven. Vanmorgen kwam een oud-leerling met een cadeautje naar school. Super om die waardering te voelen'. En dat geldt natuurlijk ook voor zijn collega's die alleen maar trots kunnen zijn op zo'n collega. 

Jasper wist al op de Pabo dat hij in het onderwijs op zoek zou gaan naar uitdagingen. Voordat hij 6 jaar geleden bij Koraal op Het Brederocollege begon, werkte hij in een zorgboerderij en daarvoor in het reguliere basisonderwijs. Jasper: 'Daar kreeg ik steeds vaker de complexere klassen en dat paste goed bij mij. De stap later naar het speciaal onderwijs was logisch en ik heb daar nooit spijt van gehad. Met deze prijs heb ik het podium om het SO op de kaart te zetten. Ik vind dat het speciaal onderwijs veel meer positieve aandacht verdient. Vaak hoor je verhalen over agressie en moeilijke kinderen. Maar dat is koekoek. In het speciaal onderwijs zijn de leerlingen juist geweldig. Op mijn Instagram-account VSO_meester_jasper vertel ik regelmatig hoe ik het werken op school ervaar en wat ik allemaal meemaak'. Volgen dus dat Instagram-account!

Heeft onze Leraar van het Jaar nog een tip voor de collega's? Jasper: 'Jazeker. Blijf als leerkracht altijd jezelf en kijk heel goed naar de leerling. Bepaald gedrag heeft altijd een reden. Als een leerling boos is, dan zit daar altijd iets achter. Alles heeft een reden en dat kan frustratie zijn maar ook verdriet of een andere gemoedstoestand. Door goed te kijken en je te verdiepen in de leerling begrijp je gedrag beter kun je samen veel meer bereiken'.

Ook Ivo van Riel, regiodirecteur West-Brabant, is super trots: 'Namens heel Koraal Onderwijs proficiat Jasper en Ron met jullie prijzen. Fantastisch dat jullie als echte ambassadeurs, het speciaal onderwijs verder op de kaart zetten.  Een prachtig visitekaartje!'