Koraal logo
Terug naar overzicht

Janneke Kolsters

Als behandelco├Ârdinator binnen De Hondsberg is een werkdag nooit zoals je deze vooraf voorzien had. De problematiek en hulpvragen waarmee je te maken krijgt zijn dusdanig divers en veelal complex dat het vraagt om flexibiliteit, creativiteit en passie voor de doelgroep (LVG en bijkomende problematiek).

Wat heeft een jeugdige en zijn (gezins)systeem nodig om tot verdere ontwikkeling te komen? Samen met deskundige collega's vanuit het multidisciplinaire team komen we al “puzzelend” , door middel van observatie en diagnostiek tot een integratief beeld. Dit doen we niet alleen met het multidisciplinaire team, maar vooral samen met de jeugdige, het (gezins)systeem en hun netwerk. Waar ouders al langere tijd worstelen binnen de hulpverlening en gewend zijn om te kijken naar wat niet goed gaat en wat hun kind niet kan, is het een grote maar gave uitdaging om met elkaar te denken in mogelijkheden. Als je daar vervolgens een lach van een kind en ook een lach van zijn of haar ouders voor terugkrijgt en je ziet dat zij de toekomst voorzichtig aan rooskleuriger zien, is dat toch echt waar je het allemaal voor doet. 

Bijna alle behandelcoördinatoren zijn bij De Hondsberg niet alleen gedragswetenschappers en geschoold als orthopedagoog, maar hebben ook een aanvullende Post Master opleiding tot Orthopedagoog-Generalist en/of GZ-psycholoog gevolgd. Zelf ben ik begin dit jaar gestart met de opleiding tot Orthopedagoog-Generalist en De Hondsberg geeft mij daarmee de kans om me verder te verdiepen in de nieuwste inzichten binnen de orthopedagogiek. Dit brengt mij extra inspiratie om te onderzoeken wat onze jeugdigen nodig hebben en deze inzichten in de praktijk toe te passen.

De veelzijdigheid van de functie spreekt mij enorm aan. Ik ben als behandelcoördinator verbonden aan groepen, en heb ook een centrale rol in het overleg waar nieuwe aanmeldingen worden besproken. Daarnaast vertegenwoordig ik De Hondsberg op informatiemarkten en in het expertiseteam van de regio. Ook tref je me regelmatig als consultant in ons dagelijkse telefonisch spreekuur. Kortom; het werken als behandelcoördinator binnen de Hondsberg is veelzijdig, inspirerend, dankbaar en dus een aanrader!