Koraal logo
Terug naar overzicht

"Het leukste is dat je echt een verschil kan maken in het leven van een jongere!"

Met veel plezier en passie werkt Marloes Jonkman op VIC-unit van De Hondsberg (Very Intensive Care) in Oisterwijk. Hoe is het om nu te werken met deze jongeren? En wat maakt het werk zo bijzonder? Marloes vertelt daar graag over.

Samen met een jongere bouwen aan zijn toekomst is een echte uitdaging
"Wat ik zo leuk vind aan de jongeren bij De Hondsberg? Dat is de afwisseling in complexe gedragsproblemen. Als jongeren binnen komen, hebben ze vaak al een lang traject gehad in zorgland. Soms met ups, maar ook met downs. Om samen met een jongere te gaan bouwen aan een betere toekomst is een echte uitdaging. Kijken wat een jongere juist wel kan. En niet kijken wat er allemaal niet kan en wat er allemaal fout gaat. Je kunt het probleemgedrag van een jongere zien als het topje van een ijsberg. Samen kijken we wat er onder ligt. We ondersteunende jongere en helpen waar nodig om het beste uit zichzelf te halen. Voor sommige is dit bijvoorbeeld hele dagen naar school gaan. Voor een ander kan het klein zijn, bijvoorbeeld zelfstandig een rondje over het terrein lopen."

Echt een verschil maken
"Het leukste aan mijn werk bij De Hondsberg is dat ik echt een verschil kan maken in het leven van een jongere. We werken intensief samen met de jongere. Je weet nooit hoe je dienst gaat lopen. Soms heb je tijd voor een bak koffie. Op andere dagen staat je koffie koud te worden. Door de korte en vaak intensive tijd die de jongere bij ons doorbrengen is het samen met de jongere en collega’s hard werken om het beste uit de jongere te halen."

Het doel is niet altijd om de Mount Everest beklimmen
"Nieuwe jongeren zitten vaak in crisis. Ze zijn gestagneerd in hun ontwikkeling en zijn ontregeld. Door als team de juiste benaderingswijze te zoeken, zie je dat een jongere stabiliseert. Je ziet dan vaak ook echte ontwikkeling en een jongere grote stappen maken in zijn ontwikkeling. Het zit hem voor mij niet in de grote ontwikkelingen, het doel is niet altijd de Mount Everest beklimmen."

In mijn werk sta ik er niet alleen voor
"Ik werk samen in een team wat het beste uit elkaar haalt. We maken gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Mijn team lijkt een bij elkaar geraapt groepje mensen met alle respect “een hoekje er af”. Wij zetten onze jongere voorop en gaan met zijn allen een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie aan.

Als groepsbegeleiding is het soms heel hard werken en ben je intensief bezig. Dan is humor een belangrijk middel om te kunnen ontspannen of een situatie toch even net iets luchtiger in te zien. Mijn collega’s kunnen mij aan het lachen krijgen op momenten dat vrij weinig dingen grappig zijn. Dat je na een lange dag werken met een lach op je gezicht in de auto kan stappen, omdat iemand een flauwe grap maakt."

Werken in de zorg doe je met je hart en je diploma in je kontzak
"Je kan veel leren in het leven en diploma’s halen. Werken in de zorg doe je met je hart en je diploma in je kontzak. Als je samen met jongere wilt bouwen aan een betere toekomst, kan kijken naar mogelijkheden en niet blijft hangen in “ja maar” dan is De Hondsberg een plek voor jou! Als ik mensen vertel over mijn werk krijg ik vaak te horen “dat is dankbaar werk”. Dan moet ik vaak lachen in mezelf. Ze moesten eens weten wat we er soms voor terug krijgen, agressie, boosheid of soms een gekke bijnaam. Maar de kunst is juist om uit de kleine dingen de voldoening te halen. Het gaat niet om de “je bent de allerliefste groepsbegeleiding van de hele wereld”. Het gaat om de ontwikkeling van de jongere."