Koraal logo
Terug naar overzicht

"De veerkracht bij ouders en het kind, vind ik hartverwarmend.”

Marina Swaanen is systeemtherapeut. Zij komt in beeld als het binnen een gezin niet goed loopt en/of als een jongere binnen het gezin erge dingen mee heeft gemaakt. Marina vertelt wat haar werk zo bijzonder maakt.

“Als systeemtherapeut kijk ik hoe de gezinsbalans en gezinsrelaties er uit zien, of er systeemfactoren zijn die meespelen in het ontstaan van problematiek, en waar mogelijkheden tot verandering zijn", legt Marina uit. “En ook wat het gezin daarvoor nodig heeft en wie daarbij kan helpen. Ik werk dus niet alleen met het kind. Maar juist ook met belangrijke mensen uit zijn of haar omgeving, zoals ouders en familieleden en andere hulpbronnen in de omgeving", somt ze op.

Een kind proberen te begrijpen vanuit de context van zijn gezin en systeem
“Wat mijn werk uniek maakt, is dat ik het kind probeer te begrijpen vanuit de context van zijn gezin en systeem. En daarbij focus op wat wél kan. Samen zoeken we naar nieuwe manieren om de boel beter te laten draaien.
Dat betekent dat ik ook veel gesprekken met ouders voer. Sommigen van hen hebben ook het een en ander meegemaakt. De gesprekken vind ik heel bijzonder. Ze laten me meekijken in hun gezinsleven en vertellen hun levensverhaal. De veerkracht die ik dan, ondanks alles, bij ouders en het kind zie, vind ik hartverwarmend.”

De impact van ingrijpende gebeurtenissen, dat hakt er wel in
“Maar soms vind ik mijn werk ook moeilijk. De ingrijpende gebeurtenissen die kinderen en ouders hebben meegemaakt en de impact die dat heeft...”, Marina zwijgt even. “Dat hakt er wel in”, geeft ze aan. “Gelukkig sta ik er niet alleen voor”, vervolgt ze enthousiast. “Ik werk in een team met professionals. Zij brengen allen hun eigen expertise mee. Samen met hen én het systeem gaan we op zoek naar een hoopvol perspectief.”

Systeemgericht en traumasensitief werken biedt volop ontwikkelingskansen en uitdagingen
“Over perspectief gesproken”, stelt Marina, “dat is er ook voor de functie systeemtherapeut. Bij Koraal gaan we meer systeemgericht en traumasensitief werken. Dat biedt volop ontwikkelingskansen en uitdagingen voor onze vakgroep systeemtherapie. Als je dat een uitdaging vind, zou ik zeggen: kom bij ons solliciteren!”