Koraal logo
Terug naar overzicht

Unieke zorgvariant voor ouder wordende mensen met Down

Cliënten met het syndroom van Down een gelukkige oude dag bezorgen. Bij Koraal locatie Op de Bies weten ze hoe dat moet. Twee teams in aanééngesloten woningen zijn gespecialiseerd in de ondersteuning van steeds ouder wordende cliënten met het syndroom van Down, al dan niet met Alzheimer-dementie. Gedragswetenschapper Petra Jacobs: “Mensen komen hier vaak nog helemaal tot bloei en kunnen in de laatste jaren van hun leven nog genieten.”

Vijftien cliënten met het syndroom van Down wonen op de locaties Hereweg 171a en 171b. De jongste bewoner is 35 jaar, de meesten zijn boven de 50 en de oudste bewoner is 66 jaar. Een aantal van hen is dementerend of beginnend dementerend. “Het is een bijzondere doelgroep”, zegt Teammanager Natasja Kroes. “We hebben het over bewoners met een heel eigen karakter die behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Als medewerker moet je écht weten wie de cliënt is, wat hij wil en daarop adequaat inspelen. Anders gooien ze de kont tegen de krib en krijg je niets van ze gedaan.”

Met de ervaring en deskundigheid van de medewerkers in de ondersteuning van de cliënten zit het wel goed. Op beide groepen werken al sinds jaar en dag stabiele teams met veel kennis van het syndroom van Down en Alzheimer-dementie, de ziekte die mensen met het syndroom van Down op oudere leeftijd vaak treft. “Voor onze cliënten is de vertrouwensband met het personeel ontzettend belangrijk”, zegt Petra Jacobs. “Ze kennen de vaste gezichten van onze medewerkers en dat biedt een hele, veilige sfeer waarin ze prima kunnen gedijen.”

  Klik hier om het volledige artikel te lezen...